هتل های مشهد زیر سایه کرونا

به گزارش وبلاگ خبری، تاسیسات گردشگری روزگاری را تجربه می نمایند که شاید در طول عمر صنعت گردشگری چنین رخدادی را به خود ندیده اند. شیوع کرونا در چندماه اخیر موجب شد صاحبان مشاغل گردشگری به ویژه در شهری با ظرفیت گردشگری زیارتی چون مشهد که هرساله موج عظیمی از مسافران را پذیرایی می نماید، متحمل خسارات بسیار شوند. در این میان واحدهای اقامتی از جمله هتل ها با پیامدهای یک شیوع دست و پنجه نرم می نمایند. به طوری که درصد اشغال هتل های مشهد در اسفندماه زیر 10 و با شروع سال نو و پذیرش نشدن مسافر به صفر رسیده است و در حال حاضر نیز پذیرشی صورت نمی گیرد.

هتل های مشهد زیر سایه کرونا

شاید بتوان گفت اولین و مهمترین حوزه ای که با ورود هرگونه بیماری، نا امنی یا دیگر مسائل متاثر و متضرر می شود، صنعت گردشگری است. این مساله شاید در شهر مقدس مشهد که بیش از56 درصد کل هتل های کشور را داراست بیشترین اثر خود را گذاشته باشد و علاوه بر تبعات مستقیم و کوتاه مدت که شامل خالی ماندن و تعطیلی هتل ها و واحدهای اقامتی، بیکار شدن بعضی پرسنل هتل یا مشاغل مرتبط با صنعت گردشگری و هتلداری، انبار شدن مواد غذایی خریداری شده برای ایام عید و ضررهای مالی شدید به علت لغو رزرو ها و قراردادها است، نتایج بلندمدت نقدینگی هتل ها و بسیاری از مسائل دیگر را نیز در پی خواهد داشت. آنچه در ادامه می خوانید، گزارشی است از روزهای کرونایی هتل های مشهد که وبلاگ خبری خراسان رضوی به آن پرداخته است.

تعداد هتل های مشهد و حجم سرمایه آن ها در برابر مشاغل دیگر رقم بسیار گزافی است

علیرضا سلمانی مدیر یکی از هتل های خیابان امام رضا(ع) مشهد دراین باره گفت: زمستان از فصولی است که به طور کلی درصد اشغال هتل ها کم است، ولی ما در اواخر بهمن احساس کردیم که حجم مسافران ورودی مان به نسبت سنوات گذشته رو به کاهش است، ما هم مانند بسیاری از هتل های دیگر قبل از ابلاغیه رسمی سازمان جهانگردی و در تاریخ 22 اسفند ماه، هتل را تعطیل کردیم.

او اضافه نمود: سال گذشته در همین برهه و تعطیلات عید نوروز که پیک ورود مسافر به مشهد است، برای ما بسیار خوب بود. به گونه ای که تمامی خریدهای سال قبل آن مانند مواد غذایی به مصرف رسید و دریافت ما جوابگوی بیشتر هزینه های هتل بود.

مدیر این هتل در مشهد توضیح داد: پیک عید نوروز از زمان هایی است که چشم کلیه هتلداران به آن است و با توجه به آن برای بقیه سال برنامه ریزی می نمایند که متاسفانه با اتفاقاتی که سال جاری برایمان رخ داد، این امید به طور کلی از دست رفت.

سلمانی ادامه داد: بازپرداخت تسهیلات بانکی برای تجهیز و ساخت، فاکتورهای پرداخت نشده برای ایام عید، هزینه های آب وبرق و عیدی و حقوق پرسنل هتل مبلغ چشم گیری است که ما متضرر شدیم. علاوه بر آن ما به ناچار پس از تعطیلی هتل مجبور به تعدیل بعضی از نیروهایمان شده ایم تا بتوانند از قانون بیمه بیکاری استفاده نمایند؛ ولی باز هم هزینه های بسیاری مانند تعمیر و نگهداری وسایل و تاسیسات هتل وجود دارد که حتی با بسته بودن مجموعه باید انجام بپذیرد.

اوگفت: اگر بیماری و تعطیلی هتل ها به درازا بکشد که بسیار احتمال دارد، با ارقامی بسیار فراتر و ضررهای بسیار مخرب تر روبرو خواهیم شد. سال جاری پس از عبور از پیک عید نوروزی وارد ماه رمضان می شویم که به خودی خود درصد اشغال پایینی دارد. پس از آن در اوایل تابستان اگر مدرسه ها بازگشایی شود، می توان گفت دیگر مسافری برای این مدت نخواهیم داشت. دوم این که با مسائل مالی پیش آمده برای مردم احتمالا مسافرت به انتهای لیست ملزومات مردم خواهد رفت و با بازگشایی مجدد درصد اشغال پایین خواهد بود. با این اوصاف باید پیک تابستان را نیز از دست رفته بدانیم.

این مدیر هتل ادامه داد: 6 ماهه دوم سال نیز در حالت عادی به علت بازگشایی مدارس، دانشگاه ها و سرد شدن هوا غیرپیک محسوب می شود و باید گفت که سال 99 از دست رفته است.

سلمانی اظهار کرد: تعداد هتل های مشهد و حجم سرمایه آن ها در برابر مشاغل دیگر رقم بسیار گزافی است. زیرا علاوه بر قیمت خود بنا که به تنهایی عدد بسیار بالایی است، تجهیزات هتل نیز کم از دیگر هزینه ها نداشته و بسیار گران قیمت هستند. نگهداری ساختمان و تجهیزات هزینه دارد؛ ولی هتل مانند سایر مشاغل کالایی خرید و فروش نمی نماید و فقط با وجود مسافر و مهمان فعالیت نموده و هزینه های خود را تامین می نماید.

او بیان نمود: یکی از دیگر مسائل فعلی هتل ها این است که مانند بناها و املاک دیگر به علت فراوانی و کثرت زیاد در سطح شهر تغییر قیمت چندانی نسبت به سنوات گذشته نداشته و می توانم بگویم که از بحث ارزش اضافه نموده نیز خارج شده اند. چه بسا که افراد زیادی از مالکان هتل ها آن را حتی به نصف قیمت کارشناسی به فروش گذاشتند، ولی خریداری ندارد. همچنین با وجود هتل های بیش از حد نسبت عرضه به تقاضا افزایش یافته که خود موجب رکود چرخه مالی هتل ها شده است. البته در سالیان گذشته با ورود زائران عراقی، اندکی از این مشکل مرتفع شده بود ولی متاسفانه شیوع این بیماری خط بطلانی بر تمامی اتفاقات خوب سالیان پیش کشید.

این هتلدار مشهدی گفت: شهر مشهد مقدس به لطف وجود حرم مطهر امام رضا(ع) است که خوش درخشیده و چرخ شهر به گردش درآمده است. با تعطیلی حرم امام رضا(ع) و مردمی که غالبا برای زیارت امام رضا(ع) می آمدند، تمامی مشاغل مربوط به بحث زیارتی مانند آژانس های مسافرتی، مجتمع های تجاری و ... تعطیل شده است. به جد می گویم اگر فکری برای این صنعت اندیشیده نشود افراد و کسب و کارهای فراوانی ورشکست خواهند شد و سال جاری گردشگری خاموش خواهد شد.

هتل مانند بنگاه مالی است؛ هنگامی که درآمد نداشته باشد همه چیز روی زمین می ماند

همچنین فرشته موسوی دیگر هتلدار مشهدی در مورد شرایط حال حاضر هتل های مشهد گفت: هتل های شهر مشهد معمولا مناسبتی فعالیت می نمایند و هنگام مناسبت ها و فصل تابستان به پیک خود می رسند. شب عید هر سال نیز اوج تمامی این پیک هاست که با توجه به این شرایط آن را بدون مهمان گذراندیم.

او اضافه نمود: با توجه به شیوع بیماری ابتدا در قم و سپس در تهران و این مطلب که ما بیشتر مسافرانمان از آن قسمت ها هستند، ورودی مسافر ما به شدت کاهش پیدا کرد و تقریبا به 3-4 اتاق رسید. همچنین اوایل اسفندماه هنگامی که بیماری در حال شیوع بود تهیه وسایل ضدعفونی مقداری مارا اذیت کرد و ما با توجه به اولویت حفظ سلامت مهمانان و پرسنل تصمیم به تعطیلی هتل گرفتیم تا درگیری مان با بیماری به حداقل برسد.

موسوی عنوان نمود: هتل مانند یک بنگاه مالی است، هنگامی که درآمدی نداشته باشد همه چیز اعم از خرج های هتل یا حقوق کارکنان روی زمین می ماند و متاسفانه در درازمدت باعث می شود تفکر مردم تا مدت ها شاید سال ها راجع به اجتماعات عوض شود. مسافری که به مشهد می آید می خواهد به حرم برود و زیارت کند و با توجه به این که اجتماع در حرم امری اجتناب ناپذیر است، فکر می کنم سفر به مشهد کاهش پیدا کند و به سختی انجام شود.

او ادامه داد: ما بسیار سعی کردیم که تعدیل نیرو نداشته باشیم و بسیار در کوششیم تا منابع مالی جهت پرداخت حقوق پرسنل تامین کنیم؛ ولی این هم امر امکان پذیر نبود چون ما علاوه بر نیروهای ثابت، تعدادی نیروی فصلی نیز داشتیم.

موسوی گفت: اگر بخواهیم گسترده تر به این موضوع نگاه کنیم، از دیگر آسیب های این ماجرا موضوع تامین مواد شب عید بود؛ چراکه بسیاری از صنوف قبل عید آن ها را تدارک دیده بودند و انتظار برگشت هزینه را با توجه به شلوغی عید داشتند. حالا با این اوضاع که هیچ درآمدی نبوده، سر رسید قراردادها نیز فرارسیده است. خود مجموعه هتل مبالغی را از مهمانان به عنوان پیش پرداخت دریافت نموده بوده که صرف خریدها و تجهیز هتل شد. با تعطیلی هتل، این مجموعه ملزم به بازگشت هزینه ای بود که خرج شده است و حالا بدهی ای روی دوش این واحد گذاشته شد.

او عنوان نمود: در فصل زمستان که درصد اشغال پایین است تمامی هزینه های ما اصطلاحا سربه سر می شد و ما منتظر ایام عید می ماندیم تا این کمی مسافر را جبران کنیم. اما الان به طور کل پیک عید، اعیاد رجب و شعبانیه و مسافرانش را از دست دادیم و دیگر قابل بازگشت نیست. بعضی مسافران فقط ایام عید مهمان ما هستند و به دلایل مختلفی زمان های دیگر قادر به مسافرت نیستند.

این مدیر هتل اضافه نمود: همه هتل ها به نحوی از این داستان متضرر شدند. هر هتل رنج خاصی از مشتریانش را دارد. برای مثال مشتری ما هیچ وقت به خانه آپارتمان نمی رود و مشتری خانه آپارتمان هیچگاه به هتل ما نمی آید. از آنجا که بیماری کرونا بر بیشتر مردم تاثیر گذاشته، هیچ مجموعه ای بی ضرر نبوده است؛ ولی به نظر می رسد ضرر این گونه واحدهای اقامتی در دوران پس از فروکش بیماری بیشتر باشد.

موسوی یادآور شد: در هر زمینه ای می شود به کاهش زیان های بیماری در جامعه یاری کرد، ولی دولت می تواند با تدابیری در بخش مالیات به یاری جامعه هتلداری بیاید یا وام هایی تخصیص دهد که البته داروی این مشکل نیست و فقط همانند مسکنی عمل می نماید. همچنین دولت و نهادهای متولی امور گردشگری با بهبود شرایط سریع تر اعتماد مردم را جلب نمایند تا مردم اطمینان یابند که می توانند سفری ایمن داشته باشند.

از بحران نقدینگی تا بیکاری پرسنل هتل ها

همچنین علیرضا رامش مدیر یکی از هتل های پنج ستاره مشهد در رابطه با اثر این بحران بر هتلداری گفت: بحران کرونا تقریبا از اوایل اسفندماه 98 آغاز شد و ما دیگر پذیرش مهمان نداشتیم و به همان علت کلیه مهمان ها رزرو خود را کنسل کردند و عملا با توجه به نبود مهمان ما مجبور به تعطیلی هتل در تاریخ 10 اسفند شدیم.

وی عنوان نمود: متاسفانه ما با بحران نقدینگی روبرو شدیم و کنسل شدن رزرواسیون ها موجب شد ما کلیه نقدینگی خود را به مهمانان عودت دهیم. از دیگر ضررهای بحران کرونا بیکار شدن بعضی پرسنل هتل، کنسل شدن قراردادها بوده است. همچنین ما یکسری بازاریابی ها و برنامه ریزی ها برای طول سال مانند ایام عید و ماه مبارک رمضان و تابستان داشتیم و هنوز معین نیست این مساله چه زمانی مرتفع شده و شرایط عادی خواهد شد و مسافر زیارت را در لیست برنامه اش قرار دهد. اگر این فرایند ادامه پیدا کند مسائل جدی تری مانند بیکاری وسیع افراد داخل چرخه مالی را به همراه خواهد داشت که مسلما شهر و کشور از آن آسیب می بیند.

رامش ادامه داد: در حال حاضر حرم مطهر رضوی، ترددهای بین استانی، پروازها وآژانس های مسافرتی تعطیل هستند و اگر ما حتی اجازه پذیرش پیدا کنیم، معین نیست که مسافری وارد مشهد می شود یا نه.

این هتلدار مشهدی عنوان نمود: ما قبل بهمن نیز یک سری خریدهایی انجام داده ایم و اسفند ماه سررسید پولش بوده که برای پرداخت آن دچار مشکل شده ایم. هزینه تعمیر و نگهداری هتل نیز بسیار زیاد است ولی موقعی که هتل مشغول به فعالیت باشد می تواند این هزینه ها را پرداخت کند؛ در غیر این صورت این هزینه ها روی هم انباشته خواهد شد. دیگر هزینه ها شامل مالیات شده که البته الان که مهمانی نداریم مالیاتی بر آن نیست ولی سررسید مالیات های قبلی فرا رسیده؛ در صورتی که درآمدی وجود ندارد.

او ادامه داد: فرض کنیم اجازه بازگشایی به هتل ها داده شود، ولی مسافری وارد مشهد نشود یا وارد شود و سهم هتل ما 5 اتاق بشود. ما به نسبت همان 5 اتاق مجبوریم پرسنل را به کار بگیریم، رستوران فعال شود، انرژی بیشتری مصرف شود. این امر اصلا به صرفه نیست؛ کما این که ضرر بیشتری تحمیل خواهد نمود.

هتل ها برای چند سال از بعضی معافیت ها برخوردار شوند

رامش توضیح داد: در مجموع با اینکه طی سال های اخیر رکودی در مسافر داشتیم، اشباع مشهد از لحاظ هتل ها، مهمان پذیرها و هتل آپارتمان ها نیز بی تاثیر نبوده است. دیگر اثر اشباع هتل سرشکن شدن قیمت هاست به طوری که رنج بیشتری از مسافران را می تواند به خود اختصاص دهد. مشکل کرونا نیز مزید بر علت شد.

او اضافه نمود: در این برهه دولت نباید از هیچ مساعدتی مانند رفع مشکل حقوق کارکنان تا فراهم کردن تسهیلاتی مانند حق بیمه کارفرماها و عوارض شهرداری و بخشودگی ها دریغ کند و به نظر من بهتر است هتل ها تا چند سال از بعضی معافیت ها برخوردار شوند. وقتی اقتصاد هتل پا بگیرد چرخه اقتصاد شهر و کشور رونق می گیرد. اگر این اتفاقات صورت نگیرد، نه تنها رونقی ایجاد نمی شود، بلکه با شدت بیشتری به زمین خواهد خورد.

درآمد از دست رفته اشغال هتل ها، در سال 99 قابل بازگشت نیست

حسین مرادی دیگر هتلدار مشهدی در خیابان امام رضا(ع) نیز گفت: به علت نزدیکی با حرم مطهر رضوی این هتل همواره از درصد اشغال بالایی برخوردار بود. ما به طور معمول سنوات گذشته در ماه اسفند 80 درصد، فروردین ماه 85 درصد و اردیبهشت75 درصد اشغال داشته و میانگین ما 90 درصد بوده است. سال جاری نیز ما حسب نظر وزارت میراث فرهنگی و دستوراتی که صادر شد، از تاریخ 10 اسفندماه اقدام کردیم و هتل تعطیل شد. البته ما از 20 بهمن 98 تقریبا مهمان نداشتیم و نهایت اشغال ما 3-4 اتاق بود. نگهداری 90 نفر پرسنل نیز با توجه به این تعداد اتاق به صرفه نبود.

او درباره خسارات وارده ناشی از بحران کرونا اضافه نمود: اگر بخواهیم به جهت ریالی به داستان نگاه کنیم، ما در این سه ماه مبلغی حدود یک میلیارد تومان انتفاع را از دست دادیم و هزینه روی دوش هتل گذاشته شد. این مبلغ شامل پرداخت فاکتورهای خرید، حقوق پرسنل، تعمیر نگهداری و هزینه های انرژی هتل بود که هیچگونه بهره برداری نداشت. متاسفانه باید گفت بحران این بیماری حدود 90 نفر را از کار بیکار کرد و درحال حاضر فقط چند نگهبان و مسئول تاسیسات مشغول فعالیت هستند.

مرادی ادامه داد: شهر مشهد حدود 15 تا 20 درصد اشغال هتل هایش مربوط به مهمانان خارجی است. با این اتفاق بعید می دانم حداقل در سال 99 این درصد قابل برگشت باشد. خود این مقدار درصد بسیار بالایی از درآمد بود که از دست رفت.

افت درآمد مردم موضوع سفر را تحت تاثیر قرار می دهد

این مدیر هتل گفت: از دیگر تاثیرات ورود این بیماری به کشور افت شدید درآمد قشر زیادی از جامعه(کاسب ها و کارگران) بود. این باعث می شود موضوع سفر که آخرین محصول سبد خانوار است، حتما تحث تاثیر قرار بگیرد. تا زمانی که بازار به شرایط نرمال برسد حداقل سه ماه زمان ضروری است.

او اظهار داشت: از دیگر ضررها می توان به بحث نقدینگی اشاره نمود. ما برای این که بتوانیم مهمانان نوروزی را به درستی پذیرایی کنیم قبل سال نو انبارها و سردخانه ها را تکمیل کردیم و با توجه به تصور من از تورم، مقداری خرید بیشتری انجام دادم. این امر مقدار زیادی از نقدینگی ما را گرفت و تا شرایط به حالت نرمال برسد، ما حجم زیادی از این مواد را از دست می دهیم. زیرا این مواد تاریخ انقضای خاصی دارند. قبل از عید ما یک وانت مواد تاریخ گذشته داشتیم و احتمالا تا هتل راه بیفتد دوتای دیگر هم از دست می دهیم.

مرادی توضیح داد: از فاصله ای که مهمان اتاق رزرو می نماید تا روزی که وارد می شود، در فصول مختلف متغیر است ولی بین یک تا سه ماه طول می کشد. برای مثال رزرو عید موقع بهمن یا دی ماه صورت گرفته است. با ورود بیماری به کشور تمامی این رزروها کنسل شد و پول باید به حساب آن ها برگشت داده می شد. متاسفانه ما روی حساب این پول خرید انجام داده بودیم و برای بازگشت پول به مسائل جدی برخورد کردیم.

حل مشکل نقدینگی هتل ها حداقل دو سال به طول می انجامد

وی عنوان نمود: از طرف دیگر به واسطه قرنطینه هیچ کدام از بدهکاران ما پول خود را نتوانستند پرداخت نمایند با آنها که تماس می گرفتیم می گفتند ما هم هیج درآمدی نداریم. به عقیده من حداقل دو سال طول می کشد تا مشکل نقدینگی هتل ها رفع شود.

این مدیر هتل اضافه نمود: به تصور من اگر مشکل بیماری مرتفع شود، میهمانان شهر مشهد بازخواهند گشت؛ ولی شیب برگشت بسیار کند خواهد بود. اگر اول اردیبهشت ماه هتل ها بازگشایی شود پیش بینی من حدود 20 درصد اشغال برای این ماه خواهد بود. البته اگر اول اردیبهشت بازگشایی شود و به تبع آن آژانس های مسافرتی وگردشگری، راه آهن و هواپیمایی نیز آغاز به کار نمایند. اگر به همین شیب پیش رود، باز هم در بهترین حالت نسبت به سنوات قبل بسیار پایین تر خواهد بود.

مرادی در مورد تسهیلات و حمایت های دولت از بخش گردشگری گفت: زمزمه هایی از پرداخت تسهیلات با بهره 12 درصد وجود دارد، البته شرط گذاشته شده که هیچ یک از پرسنل از کار بیکار نشوند و آنها را برای استفاده از بیمه بیکاری معرفی نکنید. ما خود نیز می دانیم این بیماری خسارات سنگینی را بر دوش دولت گذاشته است و جبران همه خسارات بسیار مشکل است. اما یک راه حل مفیدی که وجود دارد این است که دولت به جای پرداخت تسهیلات یا پول شرایطی را برای پرداخت مالیات یا بیمه بیندیشد. برای مثال بگوید من می توانم 10 درصد خسارات را پرداخت کنم به این شکل که به این مقدار اعتبار را برای شما در اداره مالیات تخصیص می دهم تا با رسید موعد پرداخت از این اعتبار بهره ببرید. این کار باعث می شود که ناگهان هزینه سنگین متحمل نشده و آفت های تزریق ناگهانی پول در جامعه نیز از بین برود.

مشکل بیکاری پرسنل، ضربه سنگینی به اعتماد نیروی انسانی وارد می نماید

مجتبی احمدی دیگر هتلدار مشهدی نیز اظهار کرد: از اول اسفندماه 98 که کرونا اعلام شد مردم هنوز گرم بودند و کاهش مسافر ما از هفته دوم اسفند آغاز شد و ما عملا از 10 اسفند مسافری نداشتیم تا انتهای سال که با ابلاغ بخشنامه ای اعلام شد که هتل ها و مراکز اقامتی اجازه پذیرش مهمان را تا خاتمه تعطیلات نوروز ندارند و ما هم در همان تاریخ هتل را تعطیل کردیم. ضمن این که با خاتمه یافتن تعطیلات نوروزی نیز هم چنان اجازه پذیرش مسافر وجود ندارد و تصمیم گیری راجع به این موضوع نشده است.

احمدی گفت: متاسفانه مورد دیگری که هتل ها را بسیار اذیت کرد، این بود که بیشتر هتل ها قبل از این ایام برحسب تجربه و با توجه به دریافتی خود از مهمانان هزینه هایی مانند تجهیز هتل، خریداری مواد غذایی و ... را انجام داده اند تا با پذیرش مسافر در عید و تابستان این هزینه تامین شود. از طرفی در حال حاضر هتل ها نمی دانند با سرمایه انسانی خود چه کار نمایند. این پرسنلی که در بعضی هتل ها از کار بیکار شده اند، نتیجه حداقل پنج تا 10 سال آموزش بوده اند. یا باید به نیرو متعهد ماند و حقوقش را پرداخت یا قطع همکاری کرد. این مشکل ضربه های سنگینی به اعتماد نیروی انسانی وارد می نماید.

این مدیر هتل اظهار داشت: تاریخ مواد غذایی بسیاری در حال منقضی شدن است و هیچ شرکتی جوابگوی آن نیست. بعضی شرکت ها بودند که اگر تاریخ انقضای محصولی می گذشت آن را دریافت می کردند ولی الان خود آن ها هم چون فروشی ندارند قادر به این کار نیستند. البته سیستم کاری ما به گونه ای بود که خرید زیادی انجام نمی دهیم و مواد غذایی را به طور هفتگی تدارک می بینیم و این مساله آنچنان گریبان گیر ما نشد. البته جا دارد از مدیران موسسه خودمان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر کنیم که به کارمندان خود متعهد ماندند و ما توانستیم تمامی حقوق پرسنل را پرداخت کنیم.

وی اظهار کرد: تعداد زیادی از مالکان و صاحبان این صنعت طی سال ها از این حوزه منتفع شدند و این بهره وری قطعا نتیجه کوشش نیروی انسانی که در این مجموعه ها فعالیت می کردند، بوده است. به نظر من می شد که در مقابل کارمندانشان مسئولیت پذیرانه تر فعالیت نمایند و حداقل از موادی که داخل انبار داشتند برای این افراد بسته های حمایتی و یاریی تهیه نمایند یا درصد کمتری از حقوق را پرداخت، ولی نیرو را حفظ نمایند.

احمدی توضیح داد: چیزی که ما را اندکی امیدوار می نماید این است که ما احساس می کنیم به محض این که این بحران فروکش کند و جامعه به شرایط عادی برشود مردم سفرهای خود را کنسل نمی نمایند و فقط به تعویق انداخته اند. حتی ممکن است با ازدحامی روبه رو شویم که ان شاءالله اندکی از مشکل رکود حال حاضر را جبران کند.

وام های بهره دار به منظور تسهیلات از سوی دولت ممکن است موجب ضرر باشد

وی در مورد تسهیلات و حمایت های دولت گفت: ما فعلا تسهیلاتی از جانب دولت دریافت ننموده ایم ولی طبق قولی که معاون اقصادی رئیس جمهور داده اند مراکزی که با دستور دولت تعطیل شده اند به ازای نیروهایی که در ماه های 9، 10 و 11 برای آن ها لیست بیمه رد شده است، نفری16 میلیون تومان با سقف 640 میلیون تومان تسهیلات با سود 12درصد دریافت نمایند. البته واقعا این مبالغ دردی را دوا نخواهد نمود چه بسا که وام های بهره دار بیشتر باعث ضرر خواهند شد.

این هتلدار مشهدی عنوان نمود: خونی که در رگ این شهر جریان دارد به واسطه حضور مضجع شریف امام رضا(ع) در این شهر است. اگر قرار باشد هتل ها بازگشایی شود و حرم مطهر رضوی همچنان بسته باشد، اتفاقی نمی افتد و نبود مسافر ادامه پیدا می نماید.

وی یادآور شد: از راه حلهای مفید برای حل این بحران یاری های بلاعوض به این مجموعه هاست. همچنین باید تسهیلاتی به مردم داده شود که با استفاده از این تسهیلات سفر و از لحاظ روحی خورد را ریکاوری نمایند. یا معافیت های مالیاتی در نظر گرفته شود. این امور شاید بتواند حوزه گردشگری را احیا کند.

مشهد با دارا بودن 56 درصد کل هتل های کشور قطب گردشگری است

محمدرضا وزیری دیگر مالک و مدیر هتل در مشهد بیان نمود: اولین خبری که از ویروس کرونا در قم رسید حدودا اول اسفند بود که طی چند روز بعد هتل ها ریزش مهمان شدیدی داشتند و رزروهای روز، هفته و ماه آینده کنسل می شد. این کنسلی تا رزروهای دوماه گذشته پیش رفت زیرا به علت پیش فروش بلیت ها هتل ها از آن زمان رزروها را آغاز می نمایند. خود تعطیلات عید نیز از لحاظ قیمتی مبالغ بالایی بود که کنسلی آن هزینه های سنگینی بر دوش مدیران هتل گذاشت.

بازرس هیئت مدیره جامعه حرفه ای هتلداران خراسان رضوی ادامه داد: درکنار این داستان، قیمت اتاق ها در ایام عید گران تر نمی شود بلکه تعرفه ای دارد و هتل ها روی این تعرفه در ایام مختلف تخفیف هایی می دهند. در ایام عید و پیک مسافر این تخفیف ها به حداقل می رسد.

وی بیان نمود: هتل بین 10 تا 15 اسفند 98 رو به تعطیلی کامل رفت ولی با توجه به این که هنوز تعدادی مهمان داشتیم نمی توانستیم کامل تعطیل کنیم و پرسنل را کاهش دادیم. به طوری که از حدود 54 نفر فقط چهار یا پنج نفر ماندند. البته ما کسی را اخراج یا تسویه حساب نکردیم. بیشتر این نیروها 20 سال یا بیشتر در این هتل فعالیت داشته اند و بیمه برای آنها رد می شده است. ما هم لیست افراد را برای بیمه بیکاری دادیم تا بتوانند از آن استفاده نمایند. در کنار آن تا جایی که توانستیم از موجودی انبار برای کارکنان تدارک دیدیم تا از آن استفاده نمایند.

این هتلدار مشهدی گفت: مشهد با دارا بودن 56 درصد کل هتل های کشور قطب گردشگری کشور است. عوامل بسیار زیادی دست به دست هم داده تا هتل های زیادی در شهر مشهد ساخته شود. همچنین ارزان ترین شهر هم هست و فضا بسیار رقابتی ست.

تا به طور کامل از امنیت میهمانمان مطمئن نباشیم، بازگشایی نمی کنیم

وی اضافه نمود: ذات هتلداری در تمام جهان به خصوص در بین ایرانیان مهمان نواز، خدمت است. از مهمترین فاکتورهای ایجاد خدمت وجود امنیت برای مهمان است. حالا در نظر بگیرید که این بیماری امنیت مهمان را به مخاطره انداخته است. پس من هتلدار تا به طور کامل از امنیت مهمانم و نیروی انسانی مطمئن نباشم بازگشایی نمی کنم. اعتبار یک هتل به مهمان نوازی درست و صحیح است. بیش از 90 تا 95 درصد خدمات به منابع انسانی بازمی شود. هر هتلی که نیروهایش راضی باشند مهمان هم راضی است.

وزیری اضافه نمود: صرفه مالی بازگشایی هتل نیز مساله دیگری است که مربوط به دیدگاه بازاریابی می شود. من در وهله اول به سلامت و امنیت مهمانان و کارکنانم فکر می کنم.

وی اضافه نمود: پس از بازگشایی نیز باید تدابیری اندیشیده شود برای مثال صبحانه و ناهار سلف سرویس را باید شخصی سازی کرد همین طور بحث ضدعفونی شدیدتر اعمال شود. اگر قرار است بازگشایی انجام شود به طور پلکانی انجام شود تا فاصله اجتماعی نیز به درستی رعایت شود. همه این ها هزینه بردار است ولی باعث رضایت مشتری می شود.

هر هتل باید بودجه و برنامه ای برای شرایط بحران داشته باشد

وزیری گفت: هتل صنعت بسیار آسیب پذیری است و اولین حوزه متاثر از یک اتفاق، گردشگری یا هتلداری است. به این خاطر هر هتل باید همواره بودجه و برنامه ای برای این شرایط داشته باشد.

وی ادامه داد: ایران جزء 10 کشور برتر گردشگری جهانست و ما در کشورمان آن قدر تنوع مکان ها، غذا، آب و هوا و فرهنگ داریم که اگر واقعا به گردشگری رسیده شود دیگر به فروش نفت نیازی نخواهیم داشت. ضمن این که در چند سال گذشته اتفاقات خوبی در حال رخ دادن بود و درصد گردشگران چینی در کشور رو به افزایش می رفت.

وزیری اظهار داشت: در دیگر کشورها از متولیان امر گردشگری حمایت های عجیبی صورت می پذیرد. در کشور فرانسه که از کشورهای برتر گردشگری جهان است قانونی وجود دارد که هر قانونی که تصویب می شود اگر مغایر قانونی در صنعت گردشگری است، آن قانون باید اصلاح شود. به نظر من در کشور ما نیز باید این طرح به صورت پایلوت اجرا شود.

تبلیغات باید چند ده برابر شود

وی گفت: تبلیغات باید چند ده برابر شود. در سالیان گذشته دولت از بعضی اینفلوئنسرها دعوت کرد تا به طور رایگان از ایران بازدید نمایند. این خود به تبلیغ گردشگری ایران بسیار یاری شایانی کرد.

این هتلدار مشهدی ادامه داد: حمایت از نیروی انسانی نیز باید صورت بپذیرد تا هتل ها بتوانند کارکنان خود را حفظ نمایند زیرا علاوه بر این که این بیکاری ضربه روحی شدیدی به این فرد وارد می نماید، برای این نیرو بسیار هزینه شده و کاملا با ساختار هتل، مشتریان و هتلداری آشناست و یافتن چنین فردی بسیار سخت است. در جهان کسی در صنعت هتلداری پیروز است که توانسته عزت نفس را هم به مشتریان و هم به پرسنلش بدهد.

به نظر می رسد تجربه زیسته صاحبان هتل ها و تاسیسات گردشگری در دوران شیوع کرونا، بتواند در آینده خلاءهای مدیریت بحران و البته مدیریت ریسک در گردشگری، این صنعت شنماینده و در اصطلاح شیشه ای را برای متولیان سفر کشور، دست اندرکاران و سیاست گذاران امر و نیز صاحبان کسب وکارهایی که به نحوی خانواده گردشگری را تشکیل داده اند، پر کند. بسیاری از صاحب نظران حوزه گردشگری تاکید بر نیازمندی هایی در زمینه آموزش مدیریت بحران برای کسب وکارهای گردشگری در جهت فعالیت هایی چون امکان تغییر فوری کاربری در زمان بحران و غیره و از طرفی حمایت های بخش دولتی برای اعطاء تسهیلات مناسب دارند تا بتوان با توانی بیشتر، تاب آوری گردشگری را در زمان بحران در سطحی مطلوب حفظ کرد.

آنچه مسلم است این که بحران کرونا ضرر و زیان سنگین و طولانی مدتی بر بدنه صنعت گردشگری مشهد و خراسان رضوی وارد می آورد. بدیهی است تا بازگشت شرایط به حالت عادی و جلب اعتماد دوباره مردم برای مسافرت و استفاده از هتل، زمان طولانی در پیش است که مدیریت آن نیازمند تدابیر جدی، سریع و موثر مسوولان برای احیاء دوباره این صنعت خواهد بود.

منبع: میراث آریا

به "هتل های مشهد زیر سایه کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هتل های مشهد زیر سایه کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید