روش های آسان برای پیدا کردن جهت قبله؛ چگونه جهت قبله را پیدا کنیم؟
به گزارش وبلاگ خبری، معین جهت قبله با قطب نما چندان سخت نیست. اما مشکل این است که همیشه قطب نما همراه خود نداریم و برای پیدا کردن قبله ممکن است با دردسر های فراوانی روبرو شویم. پس برای رسیدن به پاسخ با مطلب روش های ساده برای یافتن جهت قبله همراه باشید.
وبلاگ خبری| همه مسلمانان برای نماز خواندن باید جهت قبله را بدانند. از آنجایی که جهت قبله خانه کعبه در مکه است، همه افراد همیشه رو به کعبه نماز خوانده و افرادی که از آن دور هستند در این جهت نماز به پا می دارند. مشخص جهت قبله با قطب نما چندان سخت نیست. اما مشکل این است که همیشه قطب نما همراه خود نداریم و برای پیدا کردن قبله ممکن است با دردسر های فراوانی روبرو شویم. از طرفی هنگامی که وارد مکان جدیدی می شوید، باید بتوانید جهت قبله را پیدا کنید و سپس فرایض دینی را انجام دهید.
به گزارش وبلاگ خبری، قبله یابی و جهت یابی فقط برای نماز خواندن نیست. بلکه در سفر، برای پیدا کردن راستا و یا موارد دیگر باید جهت های مختلف را بدانیم. از این رو در این مطلب می خواهیم روش هایی را برای مشخص قبله ارائه کنیم.
روش های زیادی وجود دارد که با استفاده از آن می توانید جهت ها را پیدا کنید. در ادامه 12 روش پیدا کردن جهت ها را توضیح می دهیم. پس بسته به شرایط خود از هرکدام که مناسب تر است استفاده کنید.
قسمتی که خزه زیاد است، رو به شمال است.
منظور از شاخص، چوب یا میله صاف و راست است که مثلاً یک متر درازا دارد و به طور عمودی در زمین مسطح، هموار و افقی فرو رفته است.
انتهای سایه ای که روی زمین افتاده است را با یک سنگ و یا هر چیز دیگری علامت گذاری کنید. بین 10 تا 20 دقیقه صبر کنید تا نوک سایه چند سانتی متر جابه جا شود .سپس محل جدید سایه شاخص را علامت گذاری کنید. اگر این دو نقطه را با خط به هم وصل کنید، جهت شرق به غرب را مشخص می کند که علامت گذاری اول سمت غرب و علامت گذاری دوم سمت شرق نشان می دهد. پس اگر طوری بایستید که پای چپتان روی نقطه اول و پای راست را روی نقطه دوم بگذارید، روبروی شما شمال را نشان می دهد و پشت شما جنوب است.
سایه شاخص را پیش از ظهر علامت گذاری کنید. دایره یا کمانی به مرکز محل شاخص و به شعاع محل علامت گذاری شده بکشید. سایه به تدریج به سمت شرق رفته و کوتاه تر می شود. در ظهر به کوتاه ترین اندازه اش می رسد و بعد از ظهر به تدریج بلندتر می شود. زمانی که سایه شاخص از روی کمان گذشت، آنجا را به عنوان نقطه دوم علامت گذاری می کنیم. مانند روش قبل این نقطه سمت شرق و نقطه قبل سمت غرب را نشان می دهد.
نکته: در شب های مهتابی هم می توانید از این روش استفاده کنید. تنها تفاوت آن این است که به جای خورشید نور ماه را ملاک قرار می دهید.
هرچه از استوا دورتر شوید، از دقت این روش کاسته می شود. یعنی در مناطق قطبی که عرض جغرافیایی آن ها بالاتر از 60 درجه است، استفاده از این روش توصیه نمی شود.
از آن جایی که جهت ظاهری حرکت خورشید در آسمان از شرق به غرب است، جهت حرکت سایه خورشید بر روی زمین از غرب به شرق است. یعنی در نیمکره شمالی سایه ها ساعتگرد می چرخند.
بهتر است در شمال کشور ایران از این روش استفاده کنید. ابتدا ساعت خود را روی وقت صحیح تنظیم کرده و به طور افقی نوک عقربه ساعت نما را به طرف آفتاب قرار دهید. به طوری که عقربه سایه خود را پوشاند. در این حالت نیمساز زاویه بین عقربه ساعت شمار و عدد 12 ساعت سمت جنوب را نشان می دهد.
ابتدا ساعت را روی وقت دقیق تنظیم کرده و به طور افقی عدد 12 را مقابل خورشید قرار دهید. نیمساز زاویه بین عدد 12 و عقربه ساعت شمار، امتداد شمال را نشان می دهد.
روش بعدی استفاده از تنه درخت بریده شده است. اگر در محلی که قرار دارید، تنه درخت بریده شده واقع شده است، به آن رجوع کنید. محل تمرکز دایره ها سمت شمال را نشان می دهد.
از آن جایی که مسلمانان همیشه میت را به شانه راست درون قبر قرار می دهند، اگر در نزدیکی شما قبرستان واقع شده است، می توانید به آن رجوع کرده و جهت را شناسایی کنید.
در تپه ماهورها، قسمتی از تپه ها که پوشیده شده و مرطوب هستند، منطقه ای است که در مقابل تابش آفتاب قرار نمی گیرد و در واقع این قسمت شمال محسوب شده و قسمتی که خشک است، خورشید به آن تابیده نشده و در نتیجه جنوب را نشان می دهد.
در مدت 30 روز، ماه از حلال شروع شده و تا روز 13، 14 و 15 یک دایره کامل را تشکیل می دهد و دوباره به صورت حلال برگشته و ناپدید می شود که با توجه به تغییر شکل ماه می توانید جهت ها را پیدا کنید. در نیمه اول که ماه در حلال شروع و به بدر ختم می شود، ماه به طور متوسط از غروب تا نیمه شب در آسمان قابل رویت است و برآمدگی حلال به طرف غرب و سپس قسمت داخلی قوس آن طرف شرق را نشان می دهد.
در نیمه دوم که ما از حالت بدر کامل به حلال می رسد، برآمدگی آن طرف شرق و قسمت داخلی آن طرف غرب را نشانه می گیرد که از نیمه شب در آسمان قابل رویت است.
ستاره قطبی جهت شمال را نشان می دهد. مکان این ستاره همیشه در آسمان ثابت است.
این صورت فلکی از 15 ستاره تشکیل شده است که دم آن سمت شرق را نشان می دهد.
در بیابان مورچه های بزرگی وجود دارد که به مورچه خاکی، خر مورچه یا مورچه گازگیر معروف هستند. اگر یکی از آن ها را تعقیب کنید به لانه آن ها رسیده و ورودی آن را پیدا خواهید کرد. سوراخ لانه این مورچه ها اکثراً رو به شمال یا متمایل به شمال است. مورچه ها خانه هایشان را به این صورت می سازند تا نور مستقیم آفتاب به داخل لانه شان نتابد.
سوسک مصری نوعی از سوسک است که گلوله ای از پهن خشک را غلتانده و با خود می برد. اگر دو سوسک را کنار هم دیدید، بدانید که به سمت غرب می فرایند. اما اگر یک سوسک بود ممکن است به هر جهت برود. پس استفاده از این روش خیلی توصیه نمی شود.
اگر قطب نما به همراه خود نداشته، ولی سوزن یا یک میخ کوچک پیدا کردید، این روش کمک بسیار زیادی به شما می کند.
سوزن را فقط در یک جهت به آهنربا، چاقو، پارچه ابریشمی یا پنبه ای مالش دهید که در نتیجه آن سوزن مغناطیسی یا قطبی می شود یعنی دقیقا مانند سوزن قطب نما. حتی می توانید آن را در یک جهت میان مو های سر خود بکشید. فقط توجه کنید که مالش همیشه در یک جهت باید باشد.
اکنون اگر آن را روی یک چوب پنبه یا پوشال کوچک قرار داده و روی آب شناور کنید، مانند یک قطب نما عمل می کند و سر سوزن به سمت شمال می چرخد. برای اینکه سمت شمال و جنوب سوزن و اشتباه نکنید این نکته را در نظر بگیرید که در نیمکره شمالی زمین، آن سمت قطب نما که تقریبا رو به خورشید و ماه است سمت جنوب است.
منبع: فرادید